matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz granice
ja_robot:
lim(π−x)tg
x
2
x→π
10 lut 18:57
huehuehue:
zapisz sobie inaczej tg
x
2
/
1
π−x
10 lut 19:07
Basia:
x−π
cos(
x−π
2
)
tg
x
2
= −ctg(
x
2
−
π
2
) = −ctg
= −
2
sin
x−π
2
x−π
π−x = −2*
2
podstaw i pokombinuj
x−π
zauważ, że dla x→π
→0
2
10 lut 19:07