wyznaczyc najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji
Revolv: Dla funkcji f : [−1,1] →R, mającej wzór f(x)=x3 − 3x2 + 6x − 2 wyznaczyć wartości najmniejszą
i największą.
Wie ktoś jak to ugryźć?
10 lut 18:44
Basia:
policzyć wartości na końcach przedziału
policzyć pochodną; znaleźć ekstrema i jeżeli należą do [−1;1] wartości ekstremalne
wybrać wartość największą i najmniejszą
10 lut 18:47
Revolv: Więc wyliczyłem pochodna tj. 6x2 − 6x − 12
potem p z pochodnej wyszlo mi 1/2 wiec sie miesci w przedziale p∊[−1,1], a ponieważ punkt
należy do przedziału to obliczylem wartości funkcji w trzech punktach
f(−1)=0
f(1)=−12
f(p)=−12.
Naprawdę nie wiem czy jeszcze trzeba coś obliczać czy to już koniec zadania, ani nawet co te
wyniki mówią, wiec prosiłbym jeszcze o ewentualną pomoc.
10 lut 19:24
Revolv: całkiem źle obliczylem, dane z innego zadania obliczylem, zaraz poprawie..
10 lut 19:26
Revolv: Więc ponownie wyliczyłem pochodna tj. 3x2 − 6x + 6
p z pochodnej wyszło mi 1 wiec mieści się w przedziale p∊[−1,1], a ponieważ punkt należy do
przedziału to obliczyłem wartości funkcji w trzech punktach
f(−1)=12
f(1)=3
f(p)=3.
Naprawdę nie wiem czy jeszcze trzeba coś obliczać czy to już koniec zadania, ani nawet co te
wyniki mówią, wiec prosiłbym jeszcze o ewentualną pomoc.
10 lut 19:36
Revolv: Odświeżam
10 lut 19:52
PW: 3x2−6x+6=3(x2−2x+2) nie ma miejsc zerowych.
10 lut 19:58
Aga1.: f(−1)=−1−3−6−2= .... jest to najmniejsza wartość funkcji
f(1)=1−3+6−2=...... jest to największa wartość funkcji
Pomyliło Ci się z największą i najmniejszą wartością funkcji kwadratowej w przedziale
domkniętym.
10 lut 20:04