matematykaszkolna.pl
funkcja ann: Funkcja f określona jest w następujący sposób : F(x)= {x² –4 dla x<2 {−x² +4x dla x≥2 a) Znajdź miejsce zerowe funkcji f b) Naszkicuj wykres funkcji f c) Podaj zbiór tych wartości funkcji f , które przyjmowane są dla trzech argumentów
10 lut 18:44
Basia: rysunekodczytaj teraz wszystko co trzeba z wykresu
10 lut 18:53
ann: no właśnie ja taki sam wykres narysowałam i x1 to 2 a x2 to −2 mi wyszło, ale w odpowiedziach mam, że miejsca zerowe to −2 i 4....
10 lut 18:58
Krzysiek : dla x2−4 wykres czerwony jest OK ale dla −x2+4x jest niedobrze − wykres szary . Basia pewnie z rozpedu ale narysowala wykres jakby bylo −x2+4 Powinno byc y=−x2+4x to x(−x+4)=0 to x=0 lub −x+4=0 to x=4 i to sa miejsca zerowe ttej funkcji
11 lut 08:42
Krzysiek : Ale my mamy rozpatrywac ja w przedziale x∊ <2,∞) wiec miejcem zerowym bedzie 4 − po osi ox jedziesz w prawo bo x=0 do tego przedzialu nie nalezy Natomiast dla x2−4=0 to x2=4 to x=2 i x=−2 ale my mamy rozpatrywac dla x∊(−∞,2) wiec miejscem zerowym funkcji w tym przedziale bedzie tylko x=−2 bo x=2 do tego przedzialu nie nalezy − czyli jedziesz na lewo po osi ox Zbior wartosci odczytasz jak narysujesz ten wykres
11 lut 08:51
Aga1.: rysunekWykres funkcji f −−kolor niebieski Miejsca zerowe:x=−2, x=4.
11 lut 09:45