Udowodnij, że jeżeli wielomian o współczynnikach całkowitych...
julka: Udowodnij, że jeżeli wielomian o współczynnikach całkowitych przyjmuje dla trzech różnych
argumentów całkowitych wartość 1, to nie ma on pierwiastków całkowitych.
Proszę o pomoc.
10 lut 18:26
PW: W(x) − rozważany wielomian
W(x)−1 osiąga wartość zero dla trzech różnych liczb całkowitych a, b, c., czyli
W(x)−1 dzieli się przez (x−a)(x−b)(x−c)
W(x)−1 = Q(x)(x−a)(x−b)(x−c)
Q(x) jest wielomianem stopnia o trzy mniejszego niż W(x) (w szczególności może być stałą)
Gdyby W(d)=0 dla całkowitej liczby d, oznaczałoby to, że
0−1 − Q(d)(d−a)(d−b)(d−c).
Oznaczałoby to, że liczba (−1) da się przedstawić jako iloczyn czterech liczb całkowitych, z
których trzy: (d−a, d−b i d−c) są różne. Widać, że wszystkie musiałyby mieć wartość
bezwzględną równą 1, co już dla trzech różnych liczb całkowitych jest niemożliwe.
10 lut 19:46
PW: Pomyłka "pisarska":
0−1 = Q(d)(d−a)(d−b)(d−c)
10 lut 19:50