nierownosc taka o sobie
deni:
witam, prosze mi przyblizyc rozw. , ja to robie przypadkami dla x≥0 i x<0 ale w efekcie koncowy
wynik mam zly, (chyba zapisuje zle sume no ale prosze o pomoc )
9 |x|3 − |x| ≥ 0
10 lut 18:24
Dominik: zapisz obliczenia
10 lut 18:26
Mila:

1) x≥0⇔|x|=x
9x
3−x≥0
x(9x
2−1)≥0⇔x(3x−1)(3x+1)≥0⇔
2) x<0; |x|=−x
9*(−x)
3−(−x)≥0⇔−9x
3+x≥0⇔x(−9x
2+1)≥0⇔x(1−3x)(1+3x)≥0
−x*(3x−1)(3x+1)≥0 /:(−1)
10 lut 21:07
pigor: ..., lub np. tak:
9|x|3−|x| ≥) ⇔ |x| (9|x|
2−1) ≥0 /:9 ⇔ |x| (|x|−
13) (|x|+
13) ≥0 ⇔
⇔ −
13≤ |x|≤ 0 lub |x| ≥
13 ⇔
x=0 lub
x≤−13 lub
x ≥13 ⇔
⇔
x∊(−∞;−13> U {0} U <13;+∞) − szukany zbiór rozwiązań . ...
11 lut 01:06