całka przez części
gosciu: całka przez części
∫√sinx cosx dx
prosze o pomoc w rozwiązaniu
10 lut 17:56
sushi_ gg6397228:
szybciej jest przez podstawienie
10 lut 17:58
Basia:
a dlaczego i po co przez części ?
tylko przez podstawienie
t = sinx
dt = cosxdx
| | t3/2 | |
J = ∫√t dt = ∫t1/2 dt = |
| + C = |
| | 32 | |
| 2 | | 2 | |
| (sinx)3/2 + C = |
| *√sin3x + C |
| 3 | | 3 | |
10 lut 18:00
gosciu: nie pomyślałem że można to przez podstawienie i męczyłem sie przez części ale nie wychodziło

dzięki wielkie
10 lut 18:26