pochodna
kaja: oblicz pochodną funkcji f(x) = √ex + 5x2
8 lip 17:07
Bogdan:
Jeśli dana jest funkcja: f(x) = a
√ g(x) , to jej pochodna wyraża się wzorem:
g(x) − funkcja wewnętrzna funkcji f(x),
a − współczynnik.
Wyznacz teraz pochodną funkcji f(x) =
√ ex + 5x2 i pokaż wynik.
8 lip 18:02
AS: Bogdanie!
Tak trzymać!
Dość wyzysku,niech respondenci sami też popracują
zwłaszcza że podobne zadania mają rozwiązane.
8 lip 18:05
kaja:
mnie wyszło ex + 10x
−−−−−−−−−−−
2√ex + 5x2
8 lip 18:31
kaja: Czy ktoś może sprawdzić to rozwiązanie? Bardzo proszę
8 lip 19:02
AS: Zadanie rozwiązane poprawnie.
Nie lepiej samemu rozwiązać i mieć zadowolenie.
Ćwiczenie czyni mistrza.
8 lip 19:05
kaja: dzięki. Jeszcze jeśli to nie kłopot proszę zerknąć na zadanie rozwiązane przez Bogdana moim
zdaniem tam jest błąd − zresztą tam napisałam jaki. Spróbowałam rozwiązać na wzór kolejne zad
i też nie mam pewności czy dobrze. Fakt, że przy przepisywaniu na komputerze rozw. źle
wpisałam f'(x) i f'(y)
gdy porównywałam do zera ale myślę, że dalej rozwiązanie jest ok.
8 lip 19:10
AS: Dokładniej sprecyzuj o które zadanie chodzi?
Podaj temat.
8 lip 19:30