matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz wartość wyrażenia sin α * cosα
Olka:
Wiedząc,że sin α − cos α =1/2,oblicz wartość wyrażenia sin α * cos α
10 lut 17:36
Basia:
sinα − cosα =
1
2
/()
2
sin
2
α − 2sinα*cosα + cos
2
α =
1
4
1 − 2sinα*cosα =
1
4
// bo sin
2
α+cos
2
α=1 dokończ
10 lut 17:55