oblicz pochodną
kaja: oblicz pochodną funkcji f(x) = ln(sinx + 8x3)
8 lip 17:03
matura210: jakiej funkcji?
8 lip 17:10
kaja: mam podane tylko tyle co napisałam
8 lip 17:17
matura210: nei wiem co to In
8 lip 17:20
matura210: heh
8 lip 17:20
kaja: logarytm naturalny
8 lip 17:21
AS: Przyjmij pomocniczą zmienną u = sinx + 8x3
Wtedy f(x) = ln(u)
1
a pochodna f'(x) = −−*u'
u
8 lip 17:23
Bogdan:
Funkcja jest podana, to f(x) = ln(sinx + 8x
3)
Założenie: sinx + 8x
3 > 0
Pochodna tej funkcji:
| | 1 | | cosx + 24x2 | |
f'(x) = |
| * (cosx + 24x2) ⇒ f'(x) = |
| |
| | sinx + 8x3 | | sinx + 8x3 | |
Jeszcze niedawno uczeń szkoły średniej nie okazywał zdziwienia na widok takiego,
w gruncie rzeczy banalnego zadania. Dzisiaj materiał szkoły średniej jest poważnie
okrojony w stosunku do materiału sprzed kilku lat, a szkoda.
8 lip 17:28
kaja: dokładnie tak samo mi wyszło dzięki
8 lip 17:31
matura210: oj ja jestem ze szkoly sreniej i Bogdan przyznaje

8 lip 17:31