Proszę o pomoc
Gosia : Środek górnej podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego i środki krawędzi jego dolnej
podstawy są wierzchołkami ostrosłupa wpisanego w ten graniastosłup. Oblicz stosunek objętości
tego ostroslupa do objętości graniastoslupa
10 lut 17:04
Gosia : ?
10 lut 17:40
dero2005:

V
g = a
2*h
| | a√2 | |
b = √(a2)2 + (a2)2 = |
| |
| | 2 | |
10 lut 18:56
Gosia : nie rozumiem
10 lut 18:57
dero2005:
co konkretnie?
10 lut 19:01
Gosia : b=
10 lut 19:08
dero2005:

(
a2)
2 + (
a2)
2 = b
2
a24 +
a24 = b
2
10 lut 19:24
Gosia : i jeszcz Vo
10 lut 19:25
dero2005:
V
o − objętość ostrosłupa
wzór na objętość ostrosłupa to jest iloczyn pola podstawy i wysokości podzielony przez 3
a więc
pole podstawy ostrosłupa = a
2
objętość więc wyniesie
| | a√2 | |
teraz wstawiamy za b = |
| |
| | 2 | |
10 lut 19:33
Gosia : aha dzięki
10 lut 19:35
dero2005:
pole podstawy ostrosłupa = b2 a nie a2 jak błędnie napisałem powyżej
10 lut 19:36