kula i walec
Milena: W kulę o objętości V=
64√23 π cm
3 wpisano walec. Przekątna przekroju osiowego walca
tworzy z podstawą kąt o mierze 30
o. Oblicz pole powierzchni bocznej i objętość walca.
10 lut 16:27
sushi_ gg6397228:
rysunek zrobiony?
10 lut 16:30
Milena: Ja mam rysunek w głowie

A tu nie umiem rysowac.
10 lut 16:31
Milena: Wydaje mi się żę przekątna przekroju osiowego walca będzie równocześnie średnicą kuli
10 lut 16:35
sushi_ gg6397228:
10 lut 16:37
sushi_ gg6397228:
policz "r" kuli z V
potem trygonometria i liczysz "r" walca i H walca
10 lut 16:38
Milena: promień kuli wyszedł mi r= 2√8
10 lut 16:50
sushi_ gg6397228:
√8=....
10 lut 16:55
sushi_ gg6397228:
poza tym troche inaczej wyjdzie wielkość dla promienia
10 lut 16:58
Milena: Wiem ile to jest
√8 Jest to 2
√2 Mógłbyś wynki tu napisac wszystkie

? Mam zapisane w
zeszycie i skorzystałam z funkcji trygonometrycznych z sin i cos 30
o Ale chyba pokręciłam
trochę
10 lut 17:04
sushi_ gg6397228:
ile wyszlo w końcu r?
10 lut 17:05
Milena: Wyszło 4
√2
10 lut 17:06
sushi_ gg6397228:
za dużo
10 lut 17:08
Milena: Ale to r kuli nie walca
10 lut 17:09
sushi_ gg6397228:
jaki jest wzor na V kuli ?
10 lut 17:11
Milena: jejkuuuuuuu wiem jaki jest wzór na pole kuliiiiii Weź wstaw obliczenia
10 lut 17:17
Kipic: z tego r wychodzi 2
√2
10 lut 17:18
sushi_ gg6397228:
to źle policzyłaś, zrób jeszcze raz obliczenia
ogladam mecz, wiec mi sie nie chce liczyc; moge tylko sprawdzac czy jest ok
10 lut 17:18
Milena: V=
43 V * r
3 Masz ten wzór
10 lut 17:19
Milena: po 43 oczywiście π
10 lut 17:20
Kipic: 4πr
3=64
√2π / :4
πr
3=16
√2π : π
r
3= 16
√2
r=2
√2
10 lut 17:21
Kipic: obliczenia juz sa
10 lut 17:21
Milena: Ja to od razu pomozyłam przez u {3}{4} π żeby przy r
3 było puste.Ale to chyba nie zmienia
postaci rzeczy. No nie do konca są. Jeszcze wiele zostało do obliczenia
10 lut 17:26
Milena: Obliczyłam że wysokość walca wynosi H= 2
√2 a promień wynosi r=
√6 Dobrze obliczyłam
10 lut 17:33
Milena: Oczywiście skorzystałam z sin30o i cos30o
10 lut 17:34
Milena: Promień kuli wyszedł 2√2 a więc to razy 2 i jest przekątna trójkąta prostokątnego i
skorzystałam z trygonometrii
10 lut 17:36
Milena:
10 lut 17:39
Milena: Sprawdzi ktoś czy dobrze obliczyłam promień i wysokość walca?
10 lut 17:47
Milena:
10 lut 17:53
sushi_ gg6397228:
H= 2p{2] ok
r kuli = 2√2 ok
r walca= √6 ok
10 lut 17:54
Milena: Czyli wszystko dobrze. A tak długo musiałam czekać na odpowiedz Nie lubię Cię
10 lut 18:00
sushi_ gg6397228:
Jeżeli Ktoś mi się wcina, to pasuje
10 lut 18:02
Milena: NIe zwalaj na kogos. Czy ktoś się wcina czy nie to taki sam zawsze jesteś....
10 lut 18:03