prosze o pomoc
Kasia18: Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 6, a krawędź boczna −4.
a)Oblicz kąt nachylenia krawędzi bocznej tego ostrosłupa do płaszczyzny jego podstawy.
10 lut 16:19
sushi_ gg6397228:
rysunek zrobiony?
10 lut 16:20
Kasia18: tak ale nie wiem jak obliczyć
10 lut 16:21
sushi_ gg6397228:
są takie zależności w trójkatach prostokątnych
H bryły; b− krawedz boczna, 2/3 h podstawy
H bryły; h−ściany bocznej; 1/3 h podstawy
trzeba wybrac odpowiednią, policzyć brakująca wielkość i potem trygonometria ( sin, cos, tg )
10 lut 16:24
Kasia18: nie wiem dalej jak obliczyć ten kąt miedzy płaszczyzną a krawędzią boczną, krawędź podstawy 6 a
boczna 4 i miedzy tym jest kąt i nie wiem mam rozrysowane i nic
10 lut 16:31
sushi_ gg6397228:
podalem, jakie sa trojkaty prostokatne
10 lut 16:33
sushi_ gg6397228:

kolor czerwony− b
| | 2 | |
kolor zielony− |
| h− podstawy |
| | 3 | |
kolor czarny − H bryły
liczysz "h' podstawy i potem odpowiednia f. trygonometryczna
10 lut 16:35
Kasia18: jak ja mam obliczyć tu h podstawy jak nie da sie z tego ułożyć pitagorasa ani nic eh...
10 lut 16:38
sushi_ gg6397228:
poczytaj sobie wzory na trójkąt rownoboczny
10 lut 16:39
Kasia18: ok to tak 2/3h = 2 √3 a H= 2 a dalsze wskazówki odnosnie kąta bo to najgorsze?
10 lut 16:45
sushi_ gg6397228:
masz kolor zielony i czerwony−−> jaka funkcja trygonometryczna tutaj pasuje
czarna kropka= kąt prosty
10 lut 16:47
Kasia18: zielony / czerwony − cosα
10 lut 16:50
sushi_ gg6397228:
wiec wynik jest ...
10 lut 16:56
Kasia18: no jesli tylko podłozyc to 2√3/4 ale w odpowiedziach jest cosα = √21/7 i do tego wyniku z
odpowiedzi nie moge dojsc
10 lut 16:57
sushi_ gg6397228:
widac, odpowiedz nie jest do tego zadania
i nic sie tam nie skróci
10 lut 16:59
Kasia18: czyli uważasz ze te obliczenia które wykonałam sa dobre a w odpowiedziach jest błąd?
10 lut 17:00
sushi_ gg6397228:
liczby nie odnoszą sie do tego zadania−−> masz "7" a tutaj nigdzie tego nie ma
zobacz na numery odpowiedzi do zadan
skróć tamto i podaj ile to stopni
10 lut 17:03
Kasia18: ok cosα30 stopni

dzieki wielkie za cierpliwość i tłumaczenie krok po kroku
10 lut 17:03
sushi_ gg6397228:
α=30
o, a nie cosinus α
na zdrowie
10 lut 17:06