równanie okręgu
123: Znajdź równanie okręgu opisanego na trójkącie ABC o wierzchołkach A=(5,5) B=(−2,4) C=(−1−3).
8 lip 14:17
123: te punkty mam podstawic do wzoru :
(x−a)2+(y−b)2=r2?
Mam jeszcze jedno pytanie, jak wylicze r po podstawieniu do tego równania?
8 lip 14:19
Eta:
równanie ma postać:
x
2 +y
2 −2ax −2by +c =0 gdzie : S(a,b) r=
√a2 +b2 −c
podstaw współrzędne każdego z punktów,
otrzymasz układ trzech równań z a, b , c
rozwiąż ten układ i oblicz a , b , c
dalej już prosto

Powodzenia!
8 lip 14:21
Eta:
Może też tak być , jak napisałeś.
otrzymasz układ trzech równań, tym razem z a, b, r
Policz a, b , r ...... i to wszystko
8 lip 14:23
123: Dziękuję.
Mam jeszcze ostatnie zadanie z tego zakresu, jakbyś mogła Eto podac jakies wskazówki byłbym
bardzo Ci wdzięczny.
Punkty A=(0,−1) i B=(−2,1) należą do okręgu x2+y2−2x−4y−5=0. Wyznacz współrzędne takiego
punktu C należącego do okręgu by trójkąt ABC był trójkątem równoramiennym o podstawie AB.
8 lip 14:27
Eta: Witam

Sorry , nie było mnie przez chwilę.
odp: do zad1/ a= 2 b= 1 r=5
(x−2)
2 + ( y−1)
2 = 25
zad2/
wyznacz środek S tego okręgu ( potrafisz z pewnością

( x −1)
2 + ( y −2)
2 = 10 => S( 1, 2)
następnie oblicz współrzędne P −− środka odcinka AB
napisz równanie prostej PS
rozwiązując układ równań tej prostej z tym okręgiem
otrzymasz współrzędne punktu C ( będą dwa takie punkty)
8 lip 14:48
Eta:
8 lip 15:02
Eta:
ΔABC1 i Δ ABC2 −−−− są równoramienne
8 lip 15:03
Eta:
odp:
C1( 1 + √5 , 2 +√5) C2( 1 − √5, 2 − √5)
8 lip 15:15
123: Mnie również nie było − byłem na zajęciach z angielskiego.
Dziękuję za fatygę,biorę się za rozwiązywanie
8 lip 16:11