Fizyka − tarcie, proszę o pomoc ze wzorem
Na rysunku pokazano układ ciał o masach m1=2kg i m2=1kg połączonych nieważką liną. Jaką drogę
przebędzie ciało m2 które zaczyna opadać w dół, w ciągu czasu t = 3s, jeżeli współczynnik
tarcia pomiędzy stołem a ciałem m1 wynosi f= 0,3.
Ja to widzę tak.
Moje wnioski
− Ciało o masie 1kg nadaje przyspieszenie układowi ciał ( 1kg + 2kg)
− Ciało o masie 2kg hamuje układ
| m2 *g | ||
Gdybym pomijał tarcie to a= | ||
| m1 + m2 |
| at2 | ||
s(po prostu)= | ,teraz "paniatno" | |
| 2 |
Rozkład sił wygląda jak na rysunku − pominąłem tutaj jedynie siłę reakcji stołu na ciało m1
jako nie mającą wpływu na ruch układu.
Na układ działa siła wypadkowa Fw=m2g−T (siła m2g "napędza" układ, a tarcie T hamuje ruch
obu ciał)
T=fm1g, Fw=ma=(m1+m2)a
mamy więc
(m1+m2)a=m2g−fm1g
(m1+m2)a=g(m2−fm1) /:(m1+m2)
| m2−fm1 | ||
a=g | ||
| m1+m2 |
| at2 | ||
s= | ||
| 2 |
| (m2−fm1)*t2 | ||
s=g | ||
| 2(m1+m2) |