granica ciągu
Marta: Witam, mam pytanie .czy granica podanego ciągu wynosi e
3
?
| | 2−n | |
o to ciąg limn→∞ ( |
| )3n |
| | 1−n | |
3n to potęga calego ulamka tylko nie umiałam zrobic zeby byla ona yzej
10 lut 15:14
Laura: moim zdaniem wynik to e−3
10 lut 15:19
Marta: aha, no to pewnie masz racje

a moglabys mi to rozpisac?
10 lut 15:22
Basia:
| | 2−n | | n−2 | | 1 | |
wystarczy zauważyć, że |
| = |
| = 1− |
| |
| | 1−n | | n−1 | | n−1 | |
10 lut 15:24
Marta: no to ja tez tak mam tylko ze ja napisalm ze to dazy do e a to dazy do e−1 a potega do 3 wiec
w sumie to do −3, zawsze robie takie glupie bledy
10 lut 15:25
Marta: a taki szereg jest zbierzny bezwzglednie bo jego granica wynosi zero.
mam racje?
10 lut 15:29
Laura:
n→∞
n→∞
| | 1−n | | −1+2 | |
lim [( |
| + |
| )1−n]3n1−n
|
| | 1−n | | 1−n | |
n→∞
| | 1 | |
lim [(1+ |
| )1−n]3n1−n=e1−3=e−3
|
| | 1−n | |
n→∞
lim
3n1−n=−3
10 lut 15:33
Basia:
z tego, że a
n ⇒ 0 nie wynika, że ∑a
n jest zbieżny
| | 1 | |
to tylko warunek konieczny zbieżności, ale nie wystarczający np. ∑ |
| to szereg harmoniczny |
| | n | |
rozbieżny
Twój też jest bezwzględnie rozbieżny; pokombinuj z kryterium porównawczym
10 lut 15:36
Marta: | | 1+n | |
a ciag bn moge sobie dobrac taki |
| czy nie moge sobie √n zastapic n? bedzie |
| | 1+n | |
0≤a
n≤b
n wiec chyba moze byc i wtedy z leibniza warunkowa zbieznosc jakbym badala to granica
bedzie o ale nie bedzie to ciag malejace czli warynkowo zbiezny tez nie bedzie,tak?
10 lut 15:46
Marta: tam granica 0 zamiast o powinna byc
10 lut 15:48
Marta: | | n!*(2n)! | | 4 | |
∑od n=1 do∞ |
| i wyliczylam ze jego granica z d'alamberta wynosi |
| a |
| | (3n)! | | 27 | |
wiec jest zbiezny, tak?
| | sin(2n) | |
i jeszcze jeden ∑ od n=1 do∞ |
| to wzielam to z kryterium cauchyego i granica |
| | 4n | |
| | 1 | |
wyszla mi |
| wiec tez jest zbiezny, mam racje? |
| | 4 | |
10 lut 16:05
Basia:
(1) dobrze
(2) to nie jest szereg o wyrazach dodatnich
poprzednie:
| | 1+√n | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∑|an| = ∑ |
| > ∑ |
| ≥ ∑ |
| = ∑ |
| = |
| ∑ |
| |
| | 1+n | | 1+n | | n+n | | 2n | | 2 | | n | |
czyli jest bezwzględnie rozbieżny
10 lut 16:14
Marta: to jak mozna zrobic ten szereg z sinusem? bo nie mam pojecia, wogole jak mam w granicach jakies
sinusy albo cosinusy to sie gubie i nie wiem jaka one maja wartosc, to czarna magia dla mnie.
10 lut 16:17
Basia:
jest bezwzględnie zbieżny bo |sin(2n)| ≤ 1
| | |sin(2n)| | | 1 | |
czyli ∑|an| = ∑ |
| ≤ ∑ |
| |
| | 4n | | 4n | |
a to jest szereg geometryczny zbieżny
10 lut 16:21
Marta: aha, dziekuje bardzo za pomoc

a jeszcze jak policzyc taka granice lim n→
∞ √12n+
14n i teraz tak pierwiastek jest n−tego stopnia i cale ulamki czyli1/2 i 1/4 sa do
potegi n, nie wiem jak to zrobic( przepraszam za zapis ale mi nie wychodzil)
10 lut 16:29
Marta: odświeżam
10 lut 18:28
Basia:
an = n√(1/2)n+(1/4)n
tak ma być ?
10 lut 18:29
Basia: skorzystaj z tw.o trzech ciągach
10 lut 18:41
Marta: tak, n√(1/4)n ≤ n√(1/2)n+(1/4)n≤n√2*(1/4)n moze byc cos takiego? czy zle dobralam ciagi?
10 lut 18:50
Marta: i granica bedzie 1/4?
10 lut 19:04
Basia:
czy (12)2 < (14)2 ?
chyba nie
n√(1/2)n < an < n√2*(1/2)n
G = 12
10 lut 19:11
Kipic: jakie to studia ?
10 lut 19:12
Marta: matematyka I rok
10 lut 19:13
Marta: no tak, ja to jestem madra, ulamek przeciez jak im ma wiekszy mianownik to jest mniejszy.
zawsze robie takie glupie bledy.
10 lut 19:15
Marta: I bardzo dziekuje, Basiu bardzo mi pomogłas, zazdroszcze wiedzy
10 lut 19:24
Marta: Wiem że juz bardzo duzo mi pomoglas ale jak juz wspomnialam mam ogromny problem kiedy w
granicach pojawiaja sie sinusy itp i
mam udowodnic ze lim
n→∞ 2sinn
2π−3cosnπ nie istnieje, wiem ze wystarczy za n podstawic np
2k a potem 2k+1 czy cos takiego i wykazac ze to dazy do innych granic ale nie wiem jak to
zrobic, nie umiem rozpoznawac wartosci tych wyrazen
wiec jak mozesz to pomoz mi jeszcze w tym
10 lut 19:36
Marta: odświeżam
11 lut 12:17