wzory skroconego mnozenia zadanko
Anett: Nie wykonujac potegowania [korzystajac z wzr. skroconego mnozenoia] uzasadnij ze liczba jest
podzielna przez 55555.
−> 78
6−23
6
Mysle ze chyba mozna to zrobic przez wzor na roznice szescianow... Tylko ze tu jest 6 a nie 3 w
potedze.. Moze jakis zamiennik typu t= 78
3 78
6=t
2 .. Nie wiem czy w ogole takie cos mozna
zrobic

...
7 lip 21:56
Anett: sorki ma byc podzielna przez 5555
7 lip 21:58
Bogdan:
To jest efekt uczenia się schematów i jeśli coś wystaje poza szablon, to ogarnia człowieka
bezradność.
Przecież wzór skróconego mnożenia a3 − b3 = (a − b)(a2 + ab + b2) należy rozumieć tak:
a − b = (3√a − 3√b)(3√a2 + 3√a * 3√b + 3√b2)
albo tak: a3n − b3n = (an − bn)(a2n + anbn + b2n)
np.: x12 − y12 = (x4 + y4)(x8 + x4y4 + y8)
7 lip 22:05
Anett: O dzieki za pomoc i za cenna uwagę o schematach rowniez

− Zapamietam
7 lip 22:29
Bogdan:
To teraz przejdźmy do rzeczy.
1 sposób:
786 − 236 = (782)3 − (232)3 = (782 − 232)(784 + 782*232 + 234) =
= (78 − 23)(78 + 23)(784 + 782*232 + 234) =
= 55 * 101 * (784 + 782*232 + 234) =
= 5555 * (784 + 782*232 + 234)
2 sposób:
786 − 236 = (783)2 − (233)2 = (783 − 233)(783 + 233) =
= (78 − 23)(782 + 78*23 + 232)(78 + 23)(782 − 78*23 + 232) =
= 55 * (782 + 78*23 + 232) * 101 * (782 − 78*23 + 232) =
= 5555 * (782 + 78*23 + 232)(782 − 78*23 + 232)
A jednak wystarczył tu schemat.
7 lip 22:43
Bogdan:
W podanym przykładzie: x
12 − y
12 = (x
4 + y
4)(x
8 + x
4y
4 + y
8) chochlik zamienił
znak minus na plus, powinno być: x
12 − y
12 = (x
4 − y
4)(x
8 + x
4y
4 + y
8)
8 lip 00:14
AS: Za szybko podajecie rozwiązania.
Inni nie zdążą się zapozanać z zadaniem a tu już rozwiązanie.
8 lip 08:08
kasia (x+5):
3 sie 18:27