udawadnianie
inqa: Udowodnij że liczba 571913 z dzielenia przez 19 daje resztę 1.
wiem że trzeba zastosować wzór skróconego mnożenia (a+b)3 = a3 + 3a2b + 3ab2 + b3
natomiast jesli wyprowadze ten wzor to wychodza mi tak kosmiczne liczby że od razu widać że coś
źle to wyprowadziłam.
prosze o pomoc
10 lut 15:03
Basia:
wskazówka: 57191 = 301*19+1
10 lut 15:06
Basia:
nie wyliczaj tego
571913 = (301*19+1)3 =
3013*193 (podzielne przez 19) +
3*3012*192*1 (podzielne przez 19) +
3*301*19*12 (podzielne przez 19) + 13
10 lut 15:08
Eta:
571913= 19k+1 , k€C
571913−1=19k ze wzoru: a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)
(57191−1)(571912+57191+1)= 57190(.........) = 19*3010*k
c.nu
10 lut 15:08
Eta:
Hej
Basia 
57191≠ 301*19+1
57191= 3010*19+1
10 lut 15:13
Basia: oczywiście; "zeżarłam" ostatnie 0
na szczęście to nie ma znaczenia
10 lut 15:15
awert: 3a+3−2*3a+3/3a+1+3a−1
8 kwi 13:00