matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
okrąg opisany
indeks:
Oblicz dlugość promienia okręgu opisanego na trójkącie ABC przedstawionym na rysunku. Bok a ma 3
√
2
kąt f = 45 oraz kąt g=60
10 lut 14:58
Dominik:
a
z tw sinusow R =
2sing
podstaw a i g, licz.
10 lut 14:59
indeks:
czyli
3
√
2
3
√
2
2
2R =
=
= 3
√
2
*
=
sin60
√
3
2
√
3
6
√
2
√
3
6
√
6
2
√
6
=
*
=
=
√
3
√
3
9
3
10 lut 15:16