Wzory skroconego mnozenia zadanie - help
Anett: hej

Proszę o pomoc, gdyż coś mi świta .. ale nie dokońca wiem jak się za to wziąć.
Wykorzystując odpowiedznie wzory skroconego mnozenia wykonaj dzialania
a) 1995 * 2005
wiem jedynie ze chyba powinien tu byc wzor (a−b)(a+b).
b) 8
23 * 9
13
7 lip 21:07
AS: Przyjmij jako bazę w 1−ym przypadku 2000,a w drugim 9.
7 lip 21:10
Anett: Słucham

? Sorka ale to zadanie dostałam na korkach i nawet nie pamietam czy kiedykolwiek cos
podobnego robilam

. oczywsicie wzory skroconego mnozenia tak ale takich zadan nie pamietam. z
jednym z przykladow z tego zadania umiem sobie poradzic bez problemu a tu jakos gorzej.
7 lip 21:13
Eta:
a) ( 2000 −5)( 2000 +5) = 20002 − 52 = ... to już potrafisz napewno obliczyć
podobnie :
b) ( 9 −13)(9 +13) = 92 − (13)2 = 81 − 19 =...
7 lip 21:24
Eta:
Oczywiście ze wzoru: (a−b)( a+b) = a2 − b2
7 lip 21:27
Anett: Dzieki Eta..

AS równiez za chęci
7 lip 21:47