rozkąłd wielomianu
exd: Rozłoż wielomian W(x) = x3 − 5x2 − 3x + 15 na czynniki liniowe i podaj niewymierny nieujemny
pierwiastek tego wielomianu
No więc rozłożyłam to
x3 − 5x2 − 3x + 15
x2(x − 5) −3 (x−5)
(x2 − 3) (x − 5)
(x−5) (x − √3) ( x+ √3)
i co dalej ?
prosze o pomoc
10 lut 14:47
Dominik: jak na razie ok. jakie w takim razie sa pierwiastki tego wielomianu? wypisz je.
10 lut 14:47
Saizou : każdy nawias przyrównujesz do zera i sprawdzasz, który pierwiastek jest niewymierny i ujemny
np.
x−5=0
x=5
i tak dalej
10 lut 14:48
exd: czyli mam
x= 5
x= √3
oraz
x = − √3
więc niewymierny nieujemny pierwiastek tego wielomianu to będzie √3
i to wystarczy tak ?
10 lut 14:50
Dominik: dokladnie
10 lut 14:52
exd: dziękuję
10 lut 14:58