Probabilistyka
Probabilistyka:
Pobrano próbkę 100−elementową, w której dla cechy Y otrzymano zaobserwowaną wartość średnią
y=−4 i wartość wariancji s2=6,25. Na danym poziomie ufności α=0,90, znaleźć nieograniczony od
góry, ograniczony od dołu przedział ufności dla wartości oczekiwanej m := EX.
Wskazówka: Skorzystać z tego, że liczebność jest tak duża, że statystyka Studenta z
dostatecznie dobrym przybliżeniem ma rozkład normalny standardowy.
10 lut 14:38
10 lut 14:41
Probabilistyka: tylko z którego wzoru skorzystać
10 lut 14:55
a: ?
10 lut 15:28
Basia: "przedział ufności dla średniej" "nieznane odchylenie standardowe"
czyli paragraf 2.1.3
10 lut 15:33
Probabilistyka::
Czym będzie i jak obliczyć u1−α2?
czy S będzie połową s2?
10 lut 15:41
Basia:
S to √6,25; niby dlaczego połowa ?
1−α/2 = 1−0,45 = 0,55
u0,55 odczytujesz z tablic N(0;1)
10 lut 15:47
Probabilistyka::
X będzie −4?
u0,55=0,70884
i jeszcze czym będzie m?
10 lut 15:53
Basia:
X = −4;
m niczym; masz policzyć do jakiego przedziału to m należy
10 lut 15:57
Probabilistyka::
−1,17721 < m < −0,82279 = 0,1
taka będzie odpowiedź?
10 lut 15:58
Basia: tylko obawiam się, że tam wyjdzie przedział ograniczony i z góry, i z dołu
10 lut 15:59
Basia: nie liczyłam tego; jeżeli dobrze odczytałeś u i wykonałeś poprawne rachunki musi być dobrze
tylko co to znaczy −0,82279 = 0,1
10 lut 16:02
Probabilistyka:: nie wiem?
10 lut 16:02