Napisz równania stycznych do okręgu
lua: Napisz równania stycznych do okręgu o i przechodzących przez punkt A, jeśli:
x2+y2 +6x+2y+5=0; A (−2,2)
10 lut 14:21
Basia:
prosta przechodząca przez A(−2;2) może mieć równanie:
1. x = −2
2. y = ax+b
2 = −2a+b
b = 2+2a
czyli
y = ax + 2a+2
prosta x=−2 nie jest styczna do tego okręgu bo
4 + y2 − 12 + 2y + 5 = 0
y2 + 2y −3 = 0
ma dwa rozwiązania (Δ>0)
czyli trzeba wziąć równanie y = ax+2a+2
i zbadać kiedy równanie
x2 + (ax+2a+2)2 + 6x + 2(ax+2a+2)+5 = 0
ma dokładnie jedno rozwiązanie (Δ=0)
10 lut 14:27
Saizou : albo y=ax+2a+2→ax−y+2a+2
x
2+y
2+6x+2y+5=0→(x+3)
2+(y+1)
2=5
S(3:1) r=
√5
odległość prostej od punktu S musi wynosić r, żeby była ona styczna, wówczas
10 lut 14:31