...
pomocy: Wyznacz odległosc punktu A od prostej k o równaniu y=−0.5x+3
7 lip 19:33
xiao xiao: moge to rozwiązac...
7 lip 19:34
xiao xiao: Tylko podaj ile wynosi punkt A
7 lip 19:36
pomocy: o sorry, punkt A=(−2;−1)
7 lip 19:38
xiao xiao: Ok.
7 lip 19:39
xiao xiao: Najpierw sprowadzmy prostą do postaci ogólnej , czyli −0.5x+3−y=0
skorzystamy ze wzoru:
d=|Axa+Bya+C| w mianowniku A2+B2 ( A2+B2 są pod pierwiastkiem).
Napisze jedynie wynik, bo jak próbuje napisac poprawnie wzór to literki są rozmazane i nic nie
widac..dla mnie wyszyło podstawiają pod ten wzór i z usunięciem niewymiernosci 2√5.
Jak chcesz mogę ci zaoferowac rozwiązanie , wysyłając go na skrzynke.
7 lip 19:56
Eta:
Przekształcając równanie prostej do postaci ogólnej:
−0,5x − y +3=0 więc A= −0,5 B= −1 C= 3 P( −2, −1)
jezeli: k: Ax +By +C = 0 P( x
o, y
o)
to
| | IA*xo +B*yo +CI | |
d= |
|
|
| | √A2 +B2 | |
Podstaw i policz , to już proste
7 lip 19:56
matura210: Eta Pni jest nauczycielką matematyki czy jak?
7 lip 20:01
Eta:
Hmmm......a mogę być .... gimnazjalistką ?
7 lip 20:17