Proszę o pomoc
Dominika:

Figura 2F jest podobna do figury F w skali
45. Wynika stąd że :
10 lut 13:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
że:
10 lut 13:38
Dominika: A) z= 45e
B)u=(45)2 a
C) y= 54d
D)b= (54)2 e
Zapomiałam podać
10 lut 13:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
skala −−− oznacza jaka jest proporcja boków danych figur
| | 4 | | bok mniejszego (czyli 2f) | |
stąd |
| = |
| |
| | 5 | | bok większego (czyli F) | |
stąd prawidłowa odpowiedź to
10 lut 13:46
Dominika: c?
10 lut 13:47
Dominika: ?
10 lut 13:52
Dominika: ?
10 lut 14:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 5 | |
nie ... zauwąż y = |
| d ... a oznacza, że y = 1,2 * d ... czyli 'y' jest WIĘKSZE od 'd' |
| | 4 | |
a przecież 'y' to bok mniejszej figury ... więc powinien być krótszy
10 lut 14:17
Gosia : czyli a ?
10 lut 14:18