Proszę o pomoc :)
Dominika: Prostokąty ABCD i A'B'C'D' są podobne . Prostokąt ABCD ma boki długości 15cm i 18cm . Obwód
A'B'C'D' wynosi 44 cm . Oblicz pole Prostokąta A'B'C'D
10 lut 13:33
Dominik: co wiesz o figurach podobnych?
10 lut 13:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
skoro są podobne to:
| AB | | BC | | Ob1 | |
| = |
| = |
| |
| A'B' | | B'C' | | Ob2 | |
oblicz obwód pierwszego prostokąta ... i już masz proporcję podobieństwa ... wyznacz boki
drugiego prostokata i policz jego pole
10 lut 13:35
Dominika: Obwód pierwszego prostokata = 2*15 + 2*18=30+36= 66
10 lut 13:40
Janek191:
L = 2a + 2b = 2*15 + 2*18 = 30 + 36 = 66
L ' = 44
więc
stosunek podobieństwa
k = L ' / L = 44/66 = 2/3
Pole ABCD
P = a*b = 15 cm * 18 cm = 270 cm2
P ' / P = k2
czyli
P ' = P * k2 = 270 cm2 * (2/3)2 = 270 cm2 * (4/9) = 120 cm2
Odp. Pole prostokąta A ' B ' C ' D ' jest równe 120 cm2.
=================================================
10 lut 13:41
Dominika: 6644= 1,5
10 lut 13:42
Dominika: a czemu tak 4466 a nie tak 6644 ?
10 lut 13:46
Dominika: ?
10 lut 13:52
Janek191:
L ' / L = k oraz P ' / P = k2
10 lut 13:54
Dominika: aha
10 lut 13:55
Dominika: ale 44/66 nie wychodzi 2/3
10 lut 13:58
Janek191:
Jak nie wychodzi ?
44 : 11 4 2
−−−−−−− = −−−− = −−
66 : 11 6 3
10 lut 14:00
Dominika: sory rzeczywiście dzięki za pomoc już rozumiem
10 lut 14:02
Janek191:
Jeżeli nie było na lekcjach tw: Stosunek pól figur podobnych
jest równy kwadratowi skali podobieństwa,
to obliczamy
a' = k* a
b ' = k* b
i
P = a ' * b '
============
a ' = (2/3) * 15 cm = 10 cm
b ' = (2/3) *18 cm = 12 cm
P ' = 10 cm * 12 cm = 120 cm2
=========================
10 lut 14:05
Dominika: dzieki jeszcze raz
Ale to przedtem co napisałeś też jest dobrze co nie ?
10 lut 14:09
Janek191:
Tak.
Sposób rozwiązania zależy na jakim się jest poziomie nauczania ?
Czy były twierdzenia, z których się korzysta w rozwiązaniu zadania.
10 lut 14:33
Gosia : aha dzięki
10 lut 14:35