help
Wydi: dla jakich wartości parametru m rozwiązaniem układu równań jest para liczb o rożnych znakach?
3x+4y−5m+7=0
x−4y−m−3=0
fajnie by było metoda wyznaczników bo tylko umiem z niej korzystać dla układów z 3 wyrazów
natomiast jak tu z 4 to jest już klapa...
7 lip 16:08
matura210: zalozenie a≠o
Δ>0
x1x2<0
7 lip 16:15
AS: przerzucić wyrazy wolne na prawą stronę
3*x + 4*y = 5*m − 7
x − 4*y = m + 3
Prawe strony traktować jako dane
albo rozwiązać zwykłymi metodami np. podstawiania lub przeciwnych współczynników
Po rozwiązaniu wykorzystać warunek: x*y < 0
7 lip 18:57
Wydi: ok dzięki AS
7 lip 19:36
matura210: a moja pomoc na przyslowiowa dupe sie zdala hahah
7 lip 19:58
AS: Do matura 210
Mój kochany!
Kup słoik (tubkę) butaprenu ,wysmaruj krzesło
i na dłużej siądź na nim, zanim zaczniesz się wymądrzać
w nie wybredny sposób.
Końcowy wynik na pewno korzystny.
7 lip 20:18
Wydi: Do matura210
Twój zapis był dla mnie oczywisty tzn. wiedziałem to ale tak jak napisałem w zadaniu chciałem
je zrobić metodą wyznaczników a AS mi pomógł w prostej dla niego kwestii której nie
potrafiłem.
Nie bulwersuj się tak
8 lip 10:05
Bogdan:
Do Widi i matura 210
Zapis matura 210 nie jest oczywisty i prawdę mówiąc, jest bez sensu.
3x + 4y = 5m − 7
x − 4y = m + 3
To jest układ dwóch równań pierwszego stopnia, a nie równanie kwadratowe, nie ma więc
potrzeby wyznaczać Δ oraz x1 i x2. Podpowiedź: Δ > 0 i x1x2 < 0 nie ma zastosowania
w tym zadaniu.
8 lip 11:31
matura210: hehe no to juz wogole kaszanaxD
8 lip 11:34
matura210: Btw AS dziekuje za mile docinki
8 lip 11:37
Wydi: no to jak Bogdanie dobrze to zrobić
8 lip 11:54
Wydi: Licząc metodą wyznaczników:
W=−16
W
x=−20m+28−4(m+3)
W
y=3(m+3)−(5m−7)
po uproszczeniu i policzeniu...
x=(3m−2):2
y=(m−8):8
mianownik spełnia nierówność więc licze licznik
(3m+2)(m−8)<0
wiec rysując wykres(nie umiem tu narysować) m∊(2/3;8)
8 lip 12:06
Wydi: Tak to zrobiłem

Dobrze Bogdanie teraz jest?
8 lip 12:06
Bogdan:
| 3m − 2 | | m − 8 | | | | 2 | |
| * |
| < 0 ⇒ |
| < 0 ⇒ (m − |
| )(m − 8) < 0 |
| 2 | | 8 | | 16 | | 3 | |
+ + + + + +
−−−−−−−(
23)−−−−−−(8)−−−−−−>
− − −
Uwaga Widi: niepotrzebny jest znak minus w mianowniku pierwszego ułamka.
8 lip 12:48
AS: Bogdanie!
Jestem pełen niepokoju o sposób podania rozwiązania nierówności
w ostatnim zadaniu. (grafik z + i −)
Jest ono jak najbardziej poprawne.
W pracy pisemnej ucznia egzaminator może uznać takie rozwiązanie
jako niepełne i nie przydzielić pewnej ilości punktów.
Chyba że uczeń przytoczy jakieś obliczenia z przedziału
i na tej podstawie wstawi właściwy znak.
Ja bym się asekurował.
Ale może i nie mam racji.
8 lip 17:19
Bogdan:
W mojej praktyce (dość długiej) nie spotkałem przypadku nie uznania rozwiązania nierówności
odczytanej z tzw. "fali'' lub, jak mówią, niektórzy "wężyka". Wiele publikacji również
w ten sposób prezentuje rozwiązanie nierówności wielomianowej. Można oczywiście
badać taką nierówność analitycznie, ale moim zdaniem jest to zwykła przesada. Taki
rysunek pokazuje wyraźnie przedziały, w których wielomian jest dodatni, ujemny, równy
zero, tak, jak np. rysunek z geometrii pokazuje oznaczenia, wzajemne usytuowanie
poszczególny elementów figury i jest nieodzownym elementem rozwiązania. Nigdy nie
zalecałem asekuracji, o której wspominasz i nie mam zamiaru tego robić.
8 lip 17:53
Wydi:
8 lip 18:54
Basia: Pozwolicie, że się wtrącę ?
A ja spotkałam Bogdanie !
W czasach gdy sama chodziłam do szkoły rozwiązanie nierówności typu
(3m+2)(m−8)<0
musiało być oparte na rachunku zdań i rozwiązania oparte na grafice nie były akceptowane.
Ale to było dawno.
Obecnie sposób rozwiązania zaprezentowany przez Bogdana jest nie tylko akceptowany,
jest zalecany (przez CKE).
8 lip 23:30
Wydi: Jasne każda uwaga jest godna przeczytania
8 lip 23:36