ciagi
uli: Siema
Trzy rozne liczby calkowite tworza ciag geometryczny. liczby te sa jednoczesnie pierwszym,
drugim i dziesiatym wyrazem pewnego ciagu arytmetycznego. wyznacz wskazane liczby, jesli
wiadomo ze ich suma jest rowna 365
jakies wskazowki ( wydaje mi sie ze jest zbyt duzo niewiadomych )
10 lut 13:24
Dominik: x, x + r, x + 9r − trzy liczby tworzace ciag geometryczny
z wlasnosci ciagu geometrycznego an2 = an − 1 * an + 1
(x + r)2 = x(x + 9r)
x + x + r + x + 9r = 365
uklad dwoch rownan z dwoma niewiadomymi.
10 lut 13:28