?
Szybki Joe: Potęgowanie liczby zespolonej
Proszę o rozwiązanie:
z4 − (1−2i)8 = 0
10 lut 13:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
pffff
a co my jesteśmy

z
4 = (1−2i)
8
(z)
4 = ((1−2i)
2)
4
z = (1−2i)
2
ooo i jak pięknie wyszło
10 lut 13:20
Krzysiek: Artur, tylko jedno rozwiązanie?
10 lut 13:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
niee ... to jedynie 'główne' rozwiązanie
10 lut 13:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
resztę niech sam sobie szuka
10 lut 13:40
Krzysiek: Teraz przynajmniej ktoś wie,że to nie koniec zadania
10 lut 13:42
Szybki Joe: Proszę mnie tu nie obrażać..
Po prosiłem jedynie o rozwiązanie przykładu, jak Ci się nie chce rozwiązać to po co piszesz.
Do tego to i ja doszedłem bez niczego, pokaż co jest dalej...
10 lut 13:54
r: analiza bożę
10 lut 13:54
Szybki Joe: cosφ= √5/5 +
sinφ= −2√2/5 − 4 ćwiartka, zatem 2π−α i co dalej?
10 lut 13:58
Krzysiek: skoro znasz jedno z rozwiązań aby znaleźć kolejne nie potrzebujesz szukać argumentu..
z=
4√(1−2i)8
| | 2kπ | | 2kπ | |
zk=(1−2i)2(cos |
| +isin |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
k∊{0,1,2,3}
10 lut 14:01
Szybki Joe: z kąd wiadomo, że φ = 0 ? Bo go nie uwzględniłeś we wzorze...
Nie czaje

Dla tego, że kiedy z=1, to 1=cosφ + sinφ
cosφ=1
sinφ=0 >>> φ = 0

10 lut 15:20
Szybki Joe: Pomoże ktoś ?
10 lut 16:39
Krzysiek: uwzględniłem wszystko
| | φ+2kπ | | φ+2kπ | |
n√z=n√|z|(cos |
| +isin |
| )= |
| | n | | n | |
| | φ | | φ | | 2kπ | | 2kπ | |
n√|z|(cos |
| +isin |
| )(cos |
| +isin |
| )= |
| | n | | n | | n | | n | |
z
0=(1−2i)
2 (w tym przypadku)
10 lut 16:47
Szybki Joe: Ten wzór mogę stosować w każdym podobnym przypadku, czy tylko do tego?
Wiem, że w większości można wyliczyć kąt φ i normalnie policzyć, jednak tu się nie da...
10 lut 17:00