Granica ciągu - oblicz
Justyna: Oblicz granicę ciągu:
a2 = √n+4 − √n−2
10 lut 13:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | a+b | | a2−b2 | |
a−b = (a−b) * |
| = |
| <−−− zapamiętaj to przekształcenie (mnożenie i |
| | a+b | | a+b | |
dzielenie przez 'sprzężenie' bo nieraz przy granicach będziesz go używać)
10 lut 13:19
Justyna: Użyłam tego przekształcenia, ale wtedy w mianowniku dalej zostaje mi ten brzydki pierwiastek z
którym nie wiem co zrobic....
10 lut 13:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
brzydkie niebrzydkie ... nie ma symbolu nieoznaczonego

to jest ważne
krok 1:
wyłącz przed nawias największą potęgę 'n' −−− w twoim przypadku będzie to n
1/2 czyli
√n
krok 2:
dzielisz licznik i mianownik przez to co wyłączyłaś
krok 4:
i co zostaje
10 lut 13:23
Janek191:
a − b = ( a2 − b2 / (a + b)
więc
an = [ n + 4 − ( n − 2)]/ [ √n + 4 + √n − 2] =
= 6 / [ √n + 4 + √ n −2 ]
więc
lim an = 0
n→ ∞
10 lut 14:27