Liczby zespolone.
kropka.: Witam, znajdzie się ktoś na tyle uprzejmy, żeby pomóc mi z tymi zadaniami z liczb zespolonych?
1)Obliczyć warość wyrażenia
2)Obliczyć:
3) Zaznaczyć na płaszczyźnie Gaussa zbiór A jeśli:
| | 1 | |
A={z∈ C √z+(z z kreseczką na górze)2 = |
| Inz |
| | 2 | |
4) Rozwiązać równanie:
z
2+(1+4i)*z−(5+i)=0
5)Znaleźć:
3√−27i
Jak ktoś potrafi proszę o pomoc.
Krzysiek: 1.z=a+bi
Rez=a
Imz=b
policz prawą stronę i znajdź część urojoną
2.najpierw pomnóż ułamek przez sprzężenie: (2+i)
3.podobnie jak 1 zadanie
z=a+bi
z(sprzężone)=a−bi
wstaw do równania i znajdź a,b
4. zacznij od policzenia Δ
5. można zauważyć,że jedno z rozwiązań to: 3i
| | 2kπ | | 2kπ | |
wystarczy teraz przemnożyć to wyrażenie przez (cos |
| +isin |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
dla k=0,1,2 aby otrzymać 3 rozwiązania.