wielomiany
Kipic: wyznacz wartosci parametru m dla ktorych oba pierwiastki rownania
x
2+mx + (−1+m
2)=0 naleza do przedzialu (0;2).
wiec zalozenia to a>0 Δ>0
| | −2√3 | | 2√3 | |
wyznaczylem m1= |
| i m2 = |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | −2√3 | | 2√3 | |
wiec m∊( |
| ; |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
| | −2√3 | |
brakuje mi jakiegos zalozenia ? czy czego innego ? bo w odp jest m∊( |
| ; −1) |
| | 3 | |
Prosze o podpowiedz
10 lut 13:15
omega: Masz w treści podane że pierwiastki muszą być w przedziale (0,2) więc trzeba to uwzględnić.
Gdyby "a" było zależne od m to trzeba to na dwa przypadki rozbić:
1) a>0 1) a<0
2) Δ>0 2) Δ>0
3)0<Xw<2 v 3)0<Xw<2
4)f(0)>0 4)f(0)<0
5)f(2)>0 5)f(2)<0
Ale w tym zadaniu a=1 więc drugi przypadek pomijamy
10 lut 13:44
Kipic: dziekuje teraz wszystko jasne
10 lut 15:27