prosze o sprawdzenie
Monika: w 210 kg nasion zanieczyszczenia stanowia 8%. ile kg nalezy usunac aby nasiona zawieraly
3,4%zanieczyszczen?
zrobilam to tak
8100*210 = 16,8kg
3,4100 * 210=7,14kg
16,8−7,14=9,66 kg
i moje pytanie brzmi dlaczego trzeba zaokraglic do 10 kg
7 lip 13:35
Bogdan:

Domyślam się, że trzeba usunąć zanieczyszczenia.
x − liczba kg usuniętych zanieczyszczeń.
8*210 − 100*x = 3,4(210 − x) ⇒ 1680 − 100x = 714 − 3,4x ⇒ 966 = 96,6x ⇒ x = 10
Odp.: trzeba usunąć 10 kg zanieczyszczeń.
7 lip 14:22
Monika (pomoc od Kuby): O.o o... zapomnialam ze kg ogolne zmaleja Dziekuje

a nawiasem znalazlam to zadanie w
zeszycie i moj sposob niby byl dobry
7 lip 16:53