granica
dawid: oblicz granice:
a)
√x + 13 − 2√x+1
lim −−−−−−−−−−−−
x−>3 x2−9
b)
xarctg(x2+1)
lim −−−−−−−−−−−−−−
x−>+∞ x3+x
c)
lim (1+sinπx)ctgπx
x−>1
d)
x2 − 1
lim −−−−−−−−
x−>−1 x3 + 1
10 lut 13:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
a) mnozysz i dzielisz przez sprzężenie licznika ... a następnie dzielisz licznik i mianownik
przez (x−3)
nie ma już symbolu nieoznaczonego
b) na start dzielisz przez 'x' licznik i mianownik
| | arctg(w) | |
następnie czy znasz wzór na limw−>∞ |
| |
| | w | |
c)
lim a
b = lim e
ln(ab) = lim e
b * ln a = e
lim (b * ln a) <−−− standardowe
przekształcenie
d)
rozkładasz licznik i mianownik na czynniki 'wyłuskując' z licznika i mianownika człon (x+1) i
skracasz go ... nie ma juz symbolu nieoznaczonego
10 lut 13:15
dawid: tak. znam

dziękuje

wyszło wszystko
10 lut 18:40