Proszę o pomoc
Dominika:

Zbiornik na wodę ma kształt walca o mymierach podanych na rysunku obok . Ile waży woda w
zbiorniku jeśli jest on napelniony do
23 wysokości ? Przyjmij że 1 dm
3 wody waży 1kg
oraz π=3,14
10 lut 13:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
oblicz V
walca w m
3
1m
3 = ... ile dm
3
10 lut 13:10
Dominika: 1m3 = 1000dm3
Vwalca = πr2 * H
10 lut 13:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
no to do dzieła

r=1m
H = 1,5m
ale Ciebie interesuje 2/3H = 1m
V
walca = π m
3 = π*1000 dm
3
π*1000 dm
3 wody waży π*1000 kg = 3,14*1000 kg = 3'140 kg
10 lut 13:16
Dominika: nie rozumiem od V walca
10 lut 13:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
V
walca = πr
2* 2/3 H = // bo wziąłem tylko tą wysokość która jest wypełniona wodą // =
= π * 1
2*1 m
3 = π m
3
a teraz już rozumiesz
10 lut 13:21
Dominika: a trzemu nie ma 23 tylko jest 1m3
10 lut 13:23
Dominika: czyli H = 23 * 1,5 = 10 m
10 lut 13:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
2/3 wysokości która wynosi 1,5m
| | 2 | | 3 | |
2/3* 1,5m = |
| * |
| m = 1m  |
| | 3 | | 2 | |
10 lut 13:29
Dominika: niie 10 tylko 1
10 lut 13:31
Dominika: i wychodzi wtedy 3140 kg
10 lut 13:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
yhy ... dokładnie
10 lut 13:36
Dominika: dzięki za pomoc
10 lut 13:38