FUNKCJA ODWROTNA DWÓCH ZMIENNYCH
Łukasz: Funkcja f jest funkcją wektorową dwóch zmiennych, określoną następująco: f(x,y)=(3x+y, 3x−y).
Czy ta funkcja ma funkcję odwrotną. Jeśli tak, to określ ją, czyli podaj wzór f−1(x,y)=?
Jeżeli nie to uzasadnić dlaczego tak jest.
Mogę zrobić to zadanie macierzami?
3 1
3 −1
i macierz odwrotna a potem z macierzy wzór?
Proszę o pomoc.
10 lut 12:25
Łukasz: Wyszło mi:
f−1=(1/6x+1/6y, 1/2x−1/2y)
CZY JEST TO POPRAWNIE ROZWIĄZANE?
10 lut 12:36
Łukasz: wypowie się ktoś?
10 lut 13:27