matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
?????
buka:
Czy to jest dobrze ?
x
3
−8
(x−2)(x
2
+2x+4)
12
lim x−>2
= lim
=
= 3
x
2
−4
(x−2)(x+2)
4
w odpowiedziach jest inaczej, więc już sama nie wiem
10 lut 12:10
buka:
aha i jeszcze coś takiego mam :
x−5
√
x
+6
t
2
−5t+6
lim x−>4
= (podstawiałam t=
√
x
) = lim
=lim
x−4
√
x
+4
t
2
−4t+4
(t−2)(t−3)
= −1
t−2
a w odpowiedziach jest , że nie istnieje
10 lut 12:15