pomóżcie
BUBA: znaleźć funkcje odwrotne. Nie wiem jak to się robi jeśli są dwa iksy: Mam takie przykłądy :
f(x) = x+
√x
f(x) = e
arccos3x
10 lut 12:03
BUBA: odświeżam
10 lut 14:13
PW: f(x) dla krótkości zapisu oznaczymy jako y
Z zależności y=x+√x trzeba wyznaczyć x jako funkcję y. Wszelkie legalne chwyty dozwolone, np.
y−x=√x
po podniesieniu stronami do kwadratu
y2−2yx+x2=x
x2−(2y+1)x+y2=0
rozwiązujemy równanie kwadratowe zmiennej x z parametrem y, uwzględniając że szukana liczba x i
parametr y są liczbami nieujemnymi (co wynika z definicji funkcji f).
10 lut 17:07