Oblicz pochodną funkcji złożenej:
nycnieumim: f(x) = x*√x2 +3
10 lut 11:58
nycnieumim: i jeszcze jakby można było pochodną z:
b) f(x) = 3√2x3 + 3x
c) f(x) = sin2x + tg(2x − 4)
10 lut 12:12
nycnieumim: pomoże ktoś?
10 lut 12:47
nycnieumim: prosiłbym o pomoc, z przykładem c już sobie poradziłem
10 lut 15:46
sushi_ gg6397228:
wzory znasz?
10 lut 15:47
nycnieumim: znam i nie wychodzi mi, prosiłbym o zrobienie po kolei
10 lut 16:48
sushi_ gg6397228:
zapisz jak liczysz, to sie sprawdzi gdzie jest nie tak
10 lut 16:48
nycnieumim: no to a)
| | 1 | |
1*√x2 +3 + x* |
| = ? |
| | 2√x2+3 | |
nie wiem co dalej, pierwszy raz w życiu robię pochodną więc proszę pomóc
10 lut 17:05
sushi_ gg6397228:
brakuje pochodnej wyrazenia pod pierwiastkiem
10 lut 17:07
nycnieumim: nadal mi to nie wychodzi ten przykład a, z b i c sobie poradziłem
10 lut 17:23
Krzysiek : | | 1 | | 1 | |
To moze tak (√x2+3)'= |
| *(x2+3)'= |
| *2x jest to po0chodna funkcji |
| | 2√x2+3 | | 2√x2+3 | |
zlozonej
Teraz policz
10 lut 19:59