Zadania maturalne
Bogdan:
Zadania dla Kuby, zestaw 7.
Kubo, zestaw 6 pokazał, że nie radzisz sobie z wyrażeniami wymiernymi i trygonometrycznymi.
Wobec tego dzisiejszy zestaw zawiera zadania z równaniami i nierównościami wymiernymi.
W następnym zestawie zamieszczę podobne zadania, ale z trygonometrii.
Pamiętaj o założeniach, to znaczy że trzeba określić dziedzinę równania lub nierówności.
1. Rozwiązać równanie z niewiadomą x:
| | 3 | | 2 | | 5 | |
a) |
| = |
| − |
| . |
| | 1 − x2 | | (1 + x)2 | | (1 − x)2 | |
| | 1 | | m + n | | 1 | | m − n | |
b) |
| + |
| = |
| + |
| . |
| | m + n | | x | | m − n | | x | |
| | 1 | | 1 | | 2 | | 2 | |
c) |
| − |
| = |
| − |
| . |
| | bc − bx | | ac − ax | | b2 − bx | | ab − ax | |
| | 2x − m | | x + m | | 4x − m | |
d) |
| − |
| = |
| |
| | x + 2 | | x2 − 4 | | 2x − 4 | |
Jaki warunek musi spełniać liczba m, aby pierwiastek równania był zawarty między
liczbami: −1 i 1 ?
e) Dla jakich wartości k suma pierwiastków równania;
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| + |
| + |
| = |
| jest dodatnia ? |
| | x | | k | | k2 | | x + k + k2 | |
2. Rozwiąż nierówność:
| | 2x + 5 | |
b) −1 < |
| < 2 |
| | 3x − 1 | |
| | 1 − 2x | | 1 + x | |
c) |
| − |
| > 1 |
| | 1 + x | | 1 + 2x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
d) |
| + |
| > |
| |
| | x − 3 | | x − 2 | | x − 1 | |
| | x + 2 | | 1 | | x − 1 | |
e) |
| < |
| < |
| |
| | x − 1 | | 2 | | x + 2 | |
6 lip 21:33
AS: Pytanie retoryczne do zadania 1.
Czy jest jeszcze inna niewiadoma?
7 lip 12:05
AS: Zwracam honor.
W następnych zadaniach ta informacja jest potrzebna.
7 lip 12:30
Kuba: nieeee

napisałem całe zadanie i wystąpił mi jakiś bład na ie vista i sie wszystkie strony
pozamykały

Hmm Bogdannie masz wyniki możesz mi je napisać ja sprawdza tak jak tylko to
pamietam i czy w ogóle mógłbym robić te zadania takie obliczeniowe na kartce i przedstawiac
Tobie wyniki(ważny jest czas a tu bardzo długo to się wszystko nanosi

)
7 lip 21:12
Kuba: piszac ze napisalem całe zadanie miałem na mysli 2.
7 lip 21:13
Kuba: założenia tutaj były tylko te dziedziny( mianowniki gdzie jest x porównywałem do 0 i
wykluczałem z dziedziny całą reszte
albo będę robić na kartce i będe wysyłał linki?(chodzi mi cały czas o te zadania czysto
obliczeniowe)
7 lip 21:17
Kuba: i wykluczałem z dziedziny(dokończe) te x przy których mianownik się zerował.
te 2 wyrazy całą reszte zignoruj.
7 lip 21:18
Kuba: Sam nie wiem czy w ogóle ciągnąć to dalej

może lepiej będzie szukać zadań w internecie z
pełnymi rozwiązaniami, najpierw czytać treść rozwiązywać samemu na kartce (4xszybcie|) a potem
porównywać rozwiązania. a jak czegos nie bede kapował to wtedy tu bede pisał... Co o tym
sądzisz?
7 lip 21:22
Bogdan:
Dobry wieczór Kubo.
Jakoś chaotycznie się wyrażasz. Staraj się formułować swoje myśli bardziej gramatycznie, tak,
jak na maturzystę przystało, np. co ma oznaczać tekst: "te 2 wyrazy całą reszte zignoruj"
Niestety, wyników zadań Ci nie podam. Jeśli nauka ma być owocna, to chcę widzieć pełne Twoje
rozwiązania i mieć możność sprawdzania przebiegu wszystkich działań, abym mógł reagować na
przypadki typu sin2x*sin4x = sin8x. Możesz oczywiście korzystać z maturalnych zbiorów zadań
zawierających nie tylko odpowiedzi, ale również rozwiązania. Ten sposób nie zapewnia jednak
nabycia umiejętności samodzielnego rozwiązywania zadań. Wszystkie zadania we wszystkich
zestawach, które Ci dotąd przekazałem, są zadaniami maturalnymi i jeśli poważnie myślisz
o maturze z matematyki, to powinieneś umieć samodzielnie je rozwiązywać.
7 lip 21:56
Kuba: Tak, to rozumiem, ale czas też odgrywa bardzo ważną rolę pozostało mi przecież 48 dni. Wiem, że
chaotycznie się czasem wyrażam, ale było to spowodowane tym bugiem który wystąpił i wszystko
mi się skasowało, a było tego sporo. bardzo cięzkie i bardzo czasochłonne jest wprowadzanie tu
tych rozwiązań.
Zadania.info oferuje wiele typów zadań z dobrze wytłumaczonymi rozwiązaniami.
Więc może zaczne robić zadania z tamtej strony i tak jak wcześniej napisałem wykonywał je,
sprawdzał wyniki porównywał rozwiązania. Jeśli nie będę czegoś rozumiał, albo rozwiąże inny
sposobem (wynik poprawny wyjdzie) to poprosze Cię o pomoc.
7 lip 22:13
Kuba: a chciałbym też nie oduczyć się pisać długopisem
7 lip 22:14
Bogdan:
Pozdrawiam
7 lip 22:20
Kuba: Dziękuje za dotychczasową pomoc. mam nadzieje, że nie stworzyłem dużego problemu.
7 lip 22:23
Kuba: Mam nadzieje, że to milczenie nie oznacza jakiegoś zniechęcenia do pomocy mi.
7 lip 23:27
Bogdan:
Nie oznacza, oczywiście, że Ci pomogę
7 lip 23:30