rachunek prawdopodobienstwa
Fryta70: Ze zbioru cyfr {1,2,5,6,7} losujemy kolejno bez zwracania dwa razy po jednej cyfrze i
zapisujemy je, tworząc liczbę dwucyfrową, przy czym cyfrą dziesiątek jest wynik pierwszego
losowania, a cyfrą jedności wynik drugiego losowania. Określ przestrzeo Ω wszystkich możliwych
zdarzeo elementarnych oraz wypisz zbiór zdarzeo elementarnych sprzyjających zdarzeniom losowym
A,B,C i podaj ich liczbę, gdy:
a) A jest zdarzeniem polegającym na tym, że otrzymana liczba dwucyfrowa jest nieparzysta
b) B jest zdarzeniem polegającym na tym, że suma cyfr otrzymanej liczby jest większa niż 7
c) C jest zdarzeniem polegającym na tym, że w otrzymanej liczbie cyfra dziesiątek jest liczbą
większą od cyfry jedności.
10 lut 11:07
Janek191:
{ 1,2,5,6,7 }
Ω = { ( x; y) : x , y ∊ { 1,2,5,6,7} ∧ y ≠ x }
I Ω I = 5*4 = 20
a)
A = { ( 1;5),(1;7),(2;1),(2;5),(2;7),(5;1),(5;7),(6;1),(6;5),(6;7),(7;1),(7; 5) }
I A I = 12
b)
B = { (1; 7),(2;6),(2;7),(5;6),(5;7)(6;2),(6;5),(6;7),(7;1),(7;2),(7;5),(7;6) }
I B I = 12
c)
C = { (2;1),(5;1),(5;2),(6;1),(6;2),(6;5),(7;1),(7;2),(7;5),(7;6) }
I C I = 10
10 lut 21:57