Prosze o pomoc
Kipic: nie wykonujac dzielenia wyznacz reszte z dzielenia wielomianu
w(x) = 2x5 + 4x4 − 3x2 + 7x +2 przez wielomian
p(x) = x(x+1)(x−2)
prosze o pomoc jak to sie rozwiazuje
10 lut 10:24
Kipic: prosze o pomoc
10 lut 13:01
Kipic: jk to zrobic prosze o wskazowke
10 lut 16:10
Mila: w(0)=2
w(−1)=−6
w(2)=132
W(x) podzielony przez x daje resztę 2
W(x) podzielony przez (x+1) daje resztę −6
W(x) podzielony przez( x−2) daje resztę 132
W(x) podzielony przez x(x+1)(x−2) daje resztę postaci :ax2+bx+c
w(x)=x(x+1)(x−2)*Q(x)+R(x) gdzie reszta ma stopień o jeden mniejszy niż dzielnik, zatem ma
postać:
R(x)=ax2+bx+c
R(0)=2=c
R(−1)=−6=a−b+2
R(2)=132=4a+2b+2
dokończ
10 lut 16:55