g.analityczna
xMen:
W jakich punktach okrąg o równaniu x2+y2−16x+y=0 przecina oś OX.
Jak sie rozwiązuje zdania tego typu?
6 lip 18:51
Bogdan:
Jeśli linia przecina oś x, to do równania tej linii w miejsce zmiennej y trzeba wstawić
liczbę 0, bo każdy punkt na osi x ma rzędną y = 0
6 lip 18:59
xMen: zatem w punkcie(16;0)
6 lip 19:08
Bogdan:
Tak, co łatwo sprawdzić wyznaczając środek okręgu S(x
0, y
0) i długość jego promienia r :
a = −16, b = 0, c = 0
| | a | | b | |
x0 = − |
| = 8, y0 = − |
| = 0, r = √ x02 + y02 − c |
| | 2 | | 2 | |
S = (8, 0), r =
√64 + 0 − 0 = 8
6 lip 19:14
xMen: Dziękuje za pomoc.
6 lip 19:20
xMen: Mam jeszcze jedno zadanie :
Napisz równanie prostej , która zawiera średnicę okręgu o równaniu (x+2)2+(y+1)2=5
6 lip 20:04
Bogdan:
Ile minimum trzeba mieć punktów, aby poprowadzić przez te punkty prostą?
Ile w tym zadaniu masz podanych punktów o sprecyzowanych współrzędnych?
6 lip 20:18
Eta:
Pomyłka Bogdanie .
W zad. z okręgiem S( 8, −12)
7 lip 00:40
Bogdan:
Ech, chyba się starzeję albo zacznę korzystać z okularów.
Dziękuję Eto

, wziąłem b = 0 zamiast b = 1, mimo, że w równaniu okręgu występuje y.
No to jeszcze raz.
x
2 + y
2 − 16x + y = 0
a = −16, x
0 = 8
| | 1 | |
c = 0, r = √64 + 1/4 − 0 = √ 257/4 = |
| √257 |
| | 2 | |
Ale te obliczenia są zbędne do rozwiązania zadania. Wystarczyło wstawić y = 0 w równaniu
okręgu: x
2 − 16x = 0 ⇒ x(x − 16) = 0 ⇒ x = 0 lub x = 16
Przepraszam
xMenie za błąd.
7 lip 01:19
Bogdan:
Faktycznie Eto − jesteś na warcie

Dobranoc.
7 lip 01:22