Asymptoty
Kikiriki : | | ex | |
Sprawdz, czy prosta y=3x jest asymptotą ukoąną w +∞ funkcji f(x)= |
| − 3x? |
| | 2 | |
Mógłby mi ktoś pomóc?
Wiesz jak się liczy wszystkie asymptoty, cały schemat znam, ale coś takiego?
Zupełnie nie wiem od czego zacząć.
10 lut 01:38
titus: od rezygnacji ze studiów
10 lut 01:44
Kikiriki : Kurczę, podpowiedzcie tylko jeden krok, który muszę zrobić. Na ćwiczeniach nie robiliśmy tego
typu zadania, a widzę, że w przykładowych zadaniach to jest.
10 lut 01:46
Kikiriki : Czyli nikt nie pomoże?
10 lut 02:01
kikiriki: Pomoze ktos?
11 lut 01:52
kikiriki: Wydaje mi sie ze pod f(x ) trzeba podstawic y. Wtedy −3 sie przeniesie i zostaje zero z tego.
Trzeba rozwiazac rownanie, tak? wychodzi nieskonczonosc podzielic na 3 i co teraz?
11 lut 01:55
Basiek: Wiesz....
jeśli asymptotą ukośną jest y=3x, to znaczy, że a=3 i b=0
| | f(x) | |
a=lim x→∞ |
| (sprawdź, czy się równa 3) |
| | x | |
Jeśli tak....
sprawdzasz b
b= lim x→
∞ (f(x)−3x)
Jeśli a=3 i b=0, to odp. TAK.
11 lut 01:55
kikiriki: Aha.. takie buty. Dziekuje
11 lut 01:57
Basiek: Tzn. PODEJRZEWAM.
Sądzę, że moja wiedza jest na podobnym poziomie, jak Twoja.

Ale wygląda mi logicznie.
11 lut 01:58