zależność między wysokością a odcinkami przeciwprostokątnej
moni: Podaj i udowodnij związek między wysokością h trójkąta prostokątnego poprowadzoną
z wierzchołka kąta prostego i odcinkami x i y na które wysokość ta dzieli przeciwprostokątną.
Czy powinno wyjść h=√xy ?
10 lut 01:20
titus:

a,b,x,y,h > 0
[ x
2+h
2=a
2 ∧ a
2+b
2=(x+y)
2 ⋀ y
2+h
2=b
2 ] ⇒ x
2+h
2+y
2+h
2=(x+y)
2 ⇒
⇒ x
2+h
2+y
2+h
2=x
2+2xy+y
2 ⇒ 2h
2 = 2xy ⇒ h =
√xy
10 lut 01:49
Aga1.:

Lub z podobieństwa trójkątów prostokątnych ADC i CDB
h
2=xy
h=
√xy
10 lut 09:54