potegi
pawel136: Prosze o pomoc nie wiem jak to rozwiazac
Liczba 3√5√5 jest rowna
A.√5
B.5√125
C.6√25
3√125
10 lut 00:30
mike: odpowiedz E
10 lut 00:43
mike: pierwiastek szóstego stopnia ze 125
10 lut 00:44
ICSP: A
10 lut 00:44
pawel136: ICSP, jak to policzyć?
10 lut 00:46
ICSP: są na to wzory
n√am = am/n
10 lut 00:47
ICSP: najpierw sprowadzasz wszystko do potęgi o podstawie 5 i jakimś wykładniku a później tylko
dopasowujesz odp
10 lut 00:47
pawel136: Wez jak mozesz to pokaz jak to policzyles
10 lut 00:49
ICSP: ech
3√5√5 =
3√ 5 * 51/2 =
3√ 51 + 1/2 =
3√ 53/2 = 5
3/2 * 1/3 = 5
1/2 =
√5
gdzie / − oznacza dzielenie
10 lut 00:52
pawel136: Dzieki wielkie
10 lut 00:53