Kilka zadanek na dowodzenie
Squall: Witajcie kochani. Wrzucę kilka prostych zadanek. Jeśli ktoś chce się sprawdzić to zapraszam do
rozwiązywania

1) Udowodnij, że różnica kwadratu pewnej liczby naturalnej i tej liczby jest liczbą parzystą
2) Korzystając z zasady indukcji matematycznej udowodnij, że jeśli dla dowolnej liczby
| | n(n+1) | |
naturalnej zachodzi równość: 1+2+...+n= |
| |
| | 2 | |
6 lip 11:23
Squall: ad.2: bez "jeśli"
6 lip 11:45
Mariusz: zad 1
x
2−x= x(x−1) iloczyn dwóch kolejnych liczb jest zawsze podzielny przez 2 − czyli jest liczbą
parzystą
Zad 2
| | (n+1)(n+2) | |
T: 1+2+3.....+n+n+1= |
|
|
| | 2 | |
Dowód
| | (n+1)(n+2) | |
1+2...+n= |
| −n−1
|
| | 2 | |
| | n(n+1) | |
1+2+3....+n= |
| cnu. |
| | 2 | |
6 lip 12:23
Squall: ad.1 − zadanie pierwsze − ok. Później podam jeszcze inny sposób (chyba, że ktoś jeszcze
spróbuje)
ad.2 − ok
Zadanie 3 wciąż czeka na rozwiązanie
6 lip 15:27
Mariusz: ad 1 też można z indukcji

nad trzecim musze pomyśleć, postaram się wieczorem podać rozwiązanie
6 lip 16:42
AS: Mam zastrzeżenia do dowodu zad.2 podanego przez Mariusza.
W zasadzie wykazał że zachodzi założenie a nie że
zachodzi również dla n = k + 1
Oto moja propozycja:
Krok 1
n = 1 1 = 1
Krok 2
n = k
1 + 2 + ... + k = k*(k + 1)/2
Krok 3
N = k + 1 k*(k + 1) (k + 1) + 2*(k + 1)
1 + 2 + ... + k + (k + 1) = −−−−−−− + (k + 1) = −−−−−−−−−−−−−− =
2 2
(k + 1)*(k + 2) N *(N +1)
−−−−−−−−−−− = −−−−−−−
2 2
c.n.d.
6 lip 18:49
Mariusz: Asie wydaje mi się że mamy napisane to samo tylko że ja użyłem oznaczeń n zamiast k.
Jeżeli nie przeniósłbym n+1 na drugą stronę to otrzymałbym to samo

Oczywiście zgadzam się z
twoim dowodem. Brakuje mi tylko w jednym miejscu k
| k*(k+1) | | k*(k+1)+2(k+1) | |
| +k+1= |
| |
| 2 | | 2 | |
6 lip 19:15
Bogdan:
Nie wdając się w polemikę, powiem, że osobiście wolę stosować 4 kroki wyraźnie je nazywając,
co pozwala uniknąć nieporozumień.
1. Sprawdzenie dla n = 2:
| | 2*3 | |
1 + 2 = |
| ⇒ 3 = 3, czyli L = P. |
| | 2 | |
2. Założenie dla n= k:
| | k*(k + 1) | |
1 + 2 + ... + k = |
| |
| | 2 | |
3. Teza dla n = k + 1:
| | (k + 1)(k + 2) | |
1 + 2 + ... + k + (k + 1) = |
| |
| | 2 | |
4. Dowód:
| | k*(k + 1) | | k*(k + 1) | | 2(k + 1) | | (k + 1)(k + 2) | |
|
| + (k + 1) = |
| + |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
cnd.
Podobnie został przeprowadzony ten dowód na stronie:
http://pl.wikibooks.org/wiki/Matematyka_dla_liceum/Ci%C4%85gi_liczbowe/Rekurencja_i_indukcja_matematyczna
6 lip 19:29
Bogdan:
W zadaniu 3 wystarczy każde z wyrażeń rozpisać zgodnie z definicją symbolu Newtona
i sprowadzić lewą stronę do wspólnego mianownika.
6 lip 20:45
AS: Z natury swej jestem zgodnym człowiekiem.
Przedstawiam swój pogląd,swoje stanowisko, a ktoś może mieć inne.
Zasada indukcji matematycznej wyraźnie wskazuje kolejność
dowodzenia
1 → n → n + 1
i oto mi chodziło by ostatnie wyrażenie było przedstawione w postaci
W(n + 1).
Ale jak ktoś ma inny pogląd to ja mu tego nie bronię.
6 lip 20:46
6 lip 21:50
Eta:
Zad1
Dane są:
x= (10)11− logz
y=(10)11− logx
wykaż,że :
z= (10)11 −logy
PS: 10 −−−− to podstawa potęgi ......
zaś cały ułamek jest wykładnikiem tej potęgi.
6 lip 22:34
Eta:
zad2
Spośród trójkątów o wierzchołkach:
A( m −2 , m −2) , B( m +2, − 4) , C( 3, − m)
wybierz ten ,który ma kąt prosty przy wierzchołku C i pole równe 6[j2].
Dla wybranego trójkąta napisz równania prostych w których zawierają się jego boki .
6 lip 22:41
Bogdan:
Co za czasy przyszły, że sami sobie zadania zadajemy. Też Eto przed chwilą zastanawiałem
się, czy nie wrzucić tu dzisiaj jakiegoś zadanka, bo nudno się zrobiło
6 lip 22:42
Eta:
Witam Bogdanie.
Wakacje , wakacje

......
Pisał o tym Jakub,że pustki będą ( niestety) do końca sierpnia.
Młodzież odpoczywa, tylko My jesteśmy na "warcie" ...
....nieustannie przez cały rok.
6 lip 23:11
Bogdan:
Ale za to od września będziemy mieli mnóstwo roboty, bo nowy rok szkolny będzie pierwszym
rokiem z obowiązkową matematyką na maturze. Ciekaw jestem, jak będzie za rok wyglądała
statystyka pomaturalna, teraz nie zaliczyło matury około 1/5 zdających. Może dzięki temu
forum statystyka za bardzo się nie popsuje.
6 lip 23:33
tim : No... Wlasnie duzo osob sie pyta czy juz od mature 2010 jest strona zrobiona. Jakub bedzie mial
troche roboty

(jezeli nie). Ja bede w III to tez beda kompetencje, troche nerwow i jakos
leci.
Eta, a ja to co?

− tez mlodziez i nie odpoczywam

i tez na warcie

(nieustannie od kilku
miesiecy

).
Bogdan, moze.. Zobaczymy..
PS. Soryy za brak polskich znakow alt cos nie dziala.
7 lip 08:52
AS: Skoro się nudzicie,to proponuję takie zadania na rozgrzewkę.
1.Prostokąt o bokach 9 j i 16 j rozciąć na takie dwie części,
by można z nich ułożyć kwadrat.
2.Dowieść,że 3! ! ! (3 silnia,silnia,silnia) ma więcej niż 1000 cyfr.
3. Wykazać,że iloczyn 4 liczb całkowitych.różniących się kolejno o 2,
powiększony o 16,jest kwadratem zupełnym.
7 lip 09:33
AS: Rozwiązanie zadania 3 podanego przez Mariusza
(n) + ( n ) = (n+1)
(k) (k+1) (k + 1)
Założenie: n,k ∊ N , n ≥ k + 1
(n) + ( n ) = n! n!
(k) (k+1) − −−−−−− + −−−−−−−−−−−− =
k!*(n−k)! (k+1)!*(n−k−1)!
n!*(k+1) n!*(n−k) n!*(k+1) n!*(n−k)
= −−−−−−−−−−− + −−−−−−−−−− = −−−−−−−−− + −−−−−−−−−−−
k!*(k+1)*(n−k)! (k+1)!*(n−k)! (k+1)!*(n−k)! (k+1)!*(n−k)!
n!*(n+1) (n+1)! (n+1)
= −−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−−−− =
(k+1)!*(n−k)! (k+1)!*[(n+1)−(k+1)]! (k+1)
7 lip 10:10
Bogdan:
Dobry wieczór.
Jakoś nikt Asie, nie bierze się za Twoje zadanka, a szkoda, bo są niezłym treningiem
umysłowym. Jeśli nikt ich dzisiaj nie ruszy, to spróbuję je rozwiązać, bo warto pokazać
rozwiązania takich niestandardowych zadań.
Uściślenia wymaga zadanie 2. Zapis 3 ! ! ! oznacza silnię wielokrotną i jej wartość wyraża się
liczbą jednocyfrową. Sądząc po poleceniu, chodzi tu o liczbę ((3!)!)! = (6!)! = 720!
7 lip 20:17
AS: Zgadza się, Wpisując 3 wykrzykniki obok siebie wchodziła mi małpka.
7 lip 20:20
Bogdan:

Zadania Asa.
Ad. 1. Sposób rozcięcia prostokąta pokazuje rysunek.
9*16 = 12
2
8 lip 00:32
tim : Sam próbowałem to rozwiązać i nawet czytałem w książce kilka dni temu ("Histerie matematyczne")
o metodzie "schodkowej" i wyleciało mi teraz z głowy...
8 lip 08:49
Bogdan:
Ad. zad. 2.
Dowieść,że ((3!)!)! ma więcej niż 1000 cyfr.
((3!)!)! = (6!)! = 720! = 1*2*3* ... *99*100*101*...*199*200*201*...*299*300*301*...
...*399*400*401*...*499*500*501*...*599*600*601*...*699*700*701*...719*720 >
> (100*101*...*199)*(200*201*...*299)*(300*301*...*399)*(400*401*...*499)*(500*501*...
...*599)*(600*601*...*699)
W każdej parze nawiasów znajduje się iloczyn 100 liczb, wstawmy w miejsce każdej liczby
liczbę 100 i otrzymujemy oczywistą nierówność:
(100*101*...*199)*(200*201*...*299)*(300*301*...*399)*(400*401*...*499)*(500*501*...
...*599)*(600*601*...*699) > (100*100*...*100)*(100*100*...*100)*(100*100*...*100)*
*(100*100*...*100)*(100*100*...*100)*(100*100*...*100) = 100600 = (102)600 =
= 101200
Pierwszą cyfrą tej liczby jest 1, za nią jest 1200 zer, a więc ta liczba ma ponad 1000 cyfr,
a skoro ((3!)!)! > 101200, to liczba ((3!)!)! też ma ponad (i to dużo ponad) cyfr.
8 lip 11:48
Bogdan:
Ad. zad. 3.
Wykazać,że iloczyn 4 liczb całkowitych różniących się kolejno o 2, powiększony o 16,
jest kwadratem zupełnym.
Oznaczmy:
c − 3, c − 1, c +1, c + 3 to 4 kolejne liczby całkowite.
(c − 3) * (c − 1) * (c +1) * (c + 3) + 16 = (x2 − 9)(x2 − 1) + 16 = x4 − 10x2 + 9 + 16 =
= x4 − 10x2 + 25 = (x2 − 5)2, co należało wykazać.
8 lip 11:52
AS: Bogdanie!
Nie rozumiem skąd x w równaniu i co ono oznacza.
Podaję moją wersję rozwiązania.
W = n*(n + 2)*(n + 4)*(n + 6) + 16 =
[n*(n + 6)]*[(n + 2)*(n + 4)] + 16 =
(n2 + 6*n)*(n2 + 6*n + 8) + 16 =
(n2 + 6*n)2 + 8*(n2 + 6*n) + 42 =
(n2 + 6*n + 4)2 c.n.d.
8 lip 12:15
Squall: Bogdan po prostu pomylił literki. Powinno być "c" zamiast "x" albo odwrotnie
8 lip 12:19
Bogdan:
Tak, ma być c, przerwałem pisanie na chwilę, po powrocie do zadania z nawyku wpisałem x,
ale mam nadzieję, że idea rozwiązania została zrozumiana.
Dziękuję za zauważenie i poprawiam.
(c − 3) * (c − 1) * (c +1) * (c + 3) + 16 = (c2 − 9)(c2 − 1) + 16 = c4 − 10c2 + 9 + 16 =
= c4 − 10c2 + 25 = (c2 − 5)2, co należało wykazać.
8 lip 12:29
AS: Bogdanie!
Ale z Ciebie niezwykła bomba matematyczna.
Gratulacje!
8 lip 12:45
Bogdan:
Dziękuję Asie. Też jesteś bardzo dobry i dlatego myślę, że dobrze wiedziałeś, co oznacza
literka x w ostatnim zadaniu niefortunnie przez mnie wstawiona w miejsce zastosowanej
literki c.
Pozdrawiam.
8 lip 12:53
AS: Spośród trójkątów o wierzchołkach:
A( m −2 , m −2) , B( m +2, − 4) , C( 3, − m)
wybierz ten ,który ma kąt prosty przy wierzchołku C i pole równe 6[j2].
Dla wybranego trójkąta napisz równania prostych w których zawierają
się jego boki .
mAC = (2*m − 2)/(m − 5) mBC = (−4 + m)/(m − 1)
Warunek prostopadłości:
mAC*mBC + 1 = 0
2*(m − 1) m − 4
−−−−−−−* −−−−−− + 1 = 0 | *(m − 5)*(m − 1)
m − 5 m − 1
2*(m − 1)*(m − 4) + (m − 5)*(m − 1) = 0
(m − 1)*(2*m − 8 + m − 5) = 0
(m − 1)*(3*m − 13) = 0
m − 1 = 0 lub 3*m − 13 = 0
m = 1 lub m = 13/3
Dla m = 1 wierzchołki trójkąta: A(−1,−1) , B(3,−4) , C(3,−1) , jego pole wynosi 6 j2
Jest to trójkąt prostokątny o przyprostokątnych równoległych do osi układu wsp.
Dla m = 13/3 wierzchołki trójkąta: A(7/3,7/3) , B(19/3,−4) , C(3.−13/3)
Równania boków pierwszego trójkąta
y = −1 , x = 3 , y = −3*x/4 − 7/4
10 lip 11:21
Eta:
Witam
AS .
Co z drugim "m" ?
Można też rozwiązać to zad.podobnie:
→ →
CA
o CB = 0 −−−−− iloczyn skalarny wektorów prostopadłych
→ →
i P
Δ=
12I d( CA, CB) I = 6
→ →
CA=[m −5 , 2(m−1)] , CB=[ m −1 , m −4 ]
PS: przy tym sposobie rozwiązanie na "m" jest jednoznaczne:
m= 1
10 lip 18:54
AS: Drugie uważałem za tak trywialne,że szkoda mi było
na to czasu.
10 lip 19:19
Max:
Rozwiązuję zad1) z
6 lip 22:34
Dane są:
x= (10)
11 −logz
y=(10)
11 −logx
Wykazać,że z= (10)
11 − logy
założenia; x>0 ⊂ 1 −logx≠0 , z>0 ⊂ 1 −logz≠0 y>0 ⊂ 1 −logy≠0
x⊂R
+ \{10} ⊂ y⊂R
+\{10} ⊂ z⊂R
+\{10}
| | 1 | | 1 | |
logx = |
| ∊ logy= |
|
|
| | 1 −logz | | 1−logx | |
z = (10)
11 − logy
c.n.d
10 lip 19:59