Punkty przegięcia wykresu funkcji
Aimee: | | lnx | |
Znajdź punkty przegięcia wykresu funkcji f ( x) = |
| . |
| | √x | |
Baardzo proszę o pomoc, nie potrafię poradzić sobie z tym zadaniem...
9 lut 22:46
sushi_ gg6397228:
pokaż jak liczysz pochodne
9 lut 22:48
Aimee: | | √x | | lnx | |
ze wzoru na dzielenie, pierwsza pochodna wyszła mi taka : |
| − |
| i to |
| | x | | 2√x | |
wszystko podzielone jeszcze przez x
9 lut 22:52
sushi_ gg6397228:
to w liczniku trzeba zrobic wspolny mianownik
9 lut 22:54
Aimee: | 2−lnx | |
| dobrze? to jest sam licznik |
| 2√x | |
9 lut 22:56
sushi_ gg6397228:
jest ok
teraz zrobic jeden ułamek z tym mianownikiem wczesniejszym−−> zamiast "hamburgera"
9 lut 22:59
Aimee: | | 2x+xlnx | |
ok, taka wyszła mi druga pochoda −2√x− |
| +2√x i to podzielone przez |
| | √x | |
(2
√xx)
2
9 lut 23:06
sushi_ gg6397228:
cos nie tak z licznikiem
moze rozpiszemy osobno
g ' =....
f ' = ....
i wzór na pochodna ilorazu
9 lut 23:10
Aimee: | | 1 | | x | |
− |
| *2√x*x−(2−lnx)* |
| +2√x to jest sam licznik ze wzoru na pochodną ilorazu |
| | x | | √x | |
9 lut 23:13
sushi_ gg6397228:
prosiłem o rozpisanie kazdej funkcji osobno , jak i jej pochodnej
w liczniku nie moze byc trzech skladnikow
9 lut 23:17
9 lut 23:20
sushi_ gg6397228:
jeszcze wczesniej prosilem o zapisanie w postaci jednej kreski ułamkowej
2*x*√x= 2* x3/2 i teraz liczymy pochodna
9 lut 23:24
Kikiriki : Czyżby popraweczka?
10 lut 01:39