wcinam mu się w jego "proces dydaktyczno −
− metodyczny" , podam swoje rozwiązanie, ale takie do przemyślenia jako przykład (wzór)
rozwiązania , mianowicie niech
2d, x=? − nieznane długości krótszej przekątnej i boku rombu odpowiednio,
to :
(*) Pr=12*12*2d= 12d= ? − szukane pole rombu i 2x=12+4 i 62+d2= x2 ⇒
⇒ x=8 i d2=82−62= 2*14= 4*7 ⇒ d=2√7 , więc stąd i z (*)
Pr= 12*2√7= 24√7 − szukane pole powierzchni rombu . ...
| e | f | |||
w rombie : ( | )2+( | )2=a2⇒e2+f2=4a2 ⇒ e2= 4*64−144 | ||
| 2 | 2 |
| e*f | ||
P= | = 24√7 | |
| 2 |