w trapezie
janke: W trapezie kąty ostre przy dłuższej podstawie maja miary 45 stopni i
30 stopni. Krótsza podstawa ma długość 6 cm, a długość dłuższego ramienia wynosi 8 cm. Oblicz
pole tego trapezu.
9 lut 22:23
sushi_ gg6397228:
to juz dzisiaj bylo
9 lut 22:32
Janek191:
b = 6 cm
α =45o
β = 30o
d = 8 cm
Mamy
x + b + y = a
h − wysokość trapezu
α = 45o więc x = h
h / 8 = sin 30o = 1/2
więc h = 4
y2 + h2 = 82
y2 = 82 − 42 = 64 − 16 = 16*3
więc
y = √16*3 = 4 √3
zatem
a = 4 + 6 + 4 √3 = 10 + 4 √3
Mamy
a = ( 10 + 4 √3 ) cm
b = 6 cm
h = 4 cm
Pole trapezu
P = 0,5 *(a + b)*h
P = 0,5 *( 10 + 4 √3 + 6) * 4 = 64 + 16 √3
Odp.
P = 16*( 4 + √3) cm2
======================
10 lut 09:59
janke: dzieki janek 191 zrobilem tak samo i chcialem sie upewic.Jeszcze jak wiesz z. kad pochodzibto
zadanie to bedzie kozacko
10 lut 10:19