g.analityczna
d4mian: Prosta k jest styczna do okręgu x2+y2−2x−2y−8=0 w punkcie P=(2,4)
a) oblicz pole i obwód trójkąta ograniczonego prostą k i osiami układu współrzędnych
b) napisz równanie okręgu symetrycznego do danego okręgu względem prostej k
9 lut 22:04
Mila:

Prosta k jest styczna do okręgu x
2+y
2−2x−2y−8=0 w punkcie P=(2,4)
(x−1)
2−1+(y−1)
2−1−8=0
(x−1)
2+(y−1)2=10 r=
√10 S=(1;1)
Sprawdzenie, czy P(2;4) należy do okręgu
(2−1)
2+(4−1)
2=1+9=10 tak
Równanie stycznej:
s: y=ax+b i s⊥SP, odległość punktu S od prostej wynosi r=
√10
s: 4=2a+b⇔b=4−2a
s: y=ax+4−2a
Teraz spróbuj dalej sam
9 lut 22:46
d4mian: Co dalej z tym fantem zrobić?
10 lut 15:00
Mila: A masz jakiś pomysł?
Po słowach:"Równanie stycznej:" podałam własności z których możesz skorzystać.
10 lut 15:03